Dossier: Groene boulevard. Heuvel – Schans: het kan anders!

De straten Heuvelstraat, Halbeekstraat, Schansstraat en Kleuterweg vormen een ronde met in het midden de Halbeekvallei (natuurgebied). Ze zijn voor de actieve weggebruiker (fietsers, voetgangers, personen met een handicap) erg onveilige wegen. Er is geen fietspad, nauwelijks een voetpad en er wordt te snel gereden.

Leden van de Fietsersbond hebben een aantal jaren geleden daarom een eigen verkeersplan uitgewerkt: de groene boulevard. Het bestaat uit een enkelrichting-rotonde van 2,1km met enkel zijstraten aan de buitenkant: Kleuterweg, Schansstraat, Halstraat, Burgemeester Aertsstraat, Oude Baan, Kortstraat, Heuvelstraat, Teutenweg en Sint-Lutgardisstraat.

De auto’s rijden hierbij aan de buitenkant linksom zoals bij elke rotonde. De binnenkant wordt ingekleurd als zone voor de actieve weggebruiker en de buurt. De 2 stroken kunnen van elkaar gescheiden worden door wegnagels of andere elementen. Het noodvervoer van het ziekenhuis kan nog steeds ongehinderd door waarbij de auto’s dan tijdelijk kunnen uitwijken naar de binnenzone.

De realisatie hiervan zal de verkeersveiligheid sterk verhogen waarbij de buurt kan herademen door de veilige zone. Fietsers, wandelaars en personen met een beperking kunnen zich weer ongehinderd verplaatsen. Een groot pluspunt ook voor de omliggende scholen.

Beelden spreken hierbij natuurlijk voor zich: beweeg het schuifbalkje naar links en rechts om bij elke foto de situatie voor en na te zien.
Gerelateerd

Beveiligd: Evaluatie van de fietsstraten in Zolder-centrum

Fietsstraat: wat zegt de wet? bron: veiligverkeer.be Een hart voor veiligheid Verkeersveiligheid blijft uiteraard een topprioriteit in ons beleid en dat heeft duidelijk zijn weerslag in het plan....

Evaluatie van de herinrichting van de N729

De herinrichting van gewestweg N729, gedeelte Terlaemenlaan en in het bijzonder de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad is de aanleiding voor de fietsersbond om te focussen op de ingrepen vanuit het standpunt van de fietser.

Brandstof te duur? Verander van pomp!

Onder het motto “Brandstof te duur? Verander van pomp!” lanceert de Fietsersbond een ludieke video. Het leven wordt steeds duurder. Ook de prijs aan de pomp stijgt fors. Met de fiets kan je dus heel wat besparen.

Dossier: Zolder-Centrum – invoeren van één grote fietszone

Klik hier indien het bestand niet zichtbaar is of klik op de downloadknop:Download

Dossier: Omgeving Kerk Heusden Dorp

De auto neemt nog steeds het leeuwendeel van de openbare ruimte van Heusden Dorp in. Er is te weinig ruimte voor de fietser, voetganger en...

Heks ontsnapt uit de put met de fiets

De Fietsersbond deed onlangs een vreemde ontdekking: een heks die uit de mijn te voorschijn kwam! Na omzwervingen in de mijngangen ontsnapte ze. Zij keek verbaasd om zich heen en pikte een fiets op het marktplein. Zonder omzien fietste zij onze contreien in.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Vanaf nu kan je 3-maandelijks fietsnieuws en inspiratie ontvangen in je mailbox! Hoe werkt het? Vul hieronder je mailadres in en klik op "inschrijven". Wij zorgen voor de rest!

Fietsersbond Heusden-Zolder verbindt zich ertoe uw e-mailadres uitsluitend voor de bovenvermelde doeleinden te gebruiken. Het zal in geen geval gebruikt worden voor politieke, commerciële of andere doeleinden.