Nieuwe fietsstraten omgeving Leerplaneet, een overzicht.

De nieuwe fietsstraten in de omgeving van de Leerplaneet zijn een mooi voorbeeld van een functionele en goed werkende fietsstraat.

4 Min Leestijd
Een rondleiding door de nieuwe fietsstraat

Voorlopig staan er nog een aantal mobiele verkeersborden die in de toekomst nog vervangen worden door definitieve. Door het invoeren van een schoolstraat in de Dekenstraat, Beenhouwersstraat en Kuiperstraat bij begin en einde school en door een knip van de Dekenstraat ter hoogte van de Leerplaneet wordt al het doorgaand verkeer via de Ringlaan gestuurd.

Tijdelijke schoolstraat bij begin en einde school

Hierdoor is de fietser aan de school weer baas en wordt de wagen grotendeels geweerd. Het fietsen is nu veiliger en comfortabeler. Onderstaande video toont duidelijk het verschil aan voor een fietser in de nieuwe fietsstraten en in Zolder Centrum. Hier is dus nog werk aan de winkel.

VERGELIJKING IN BEELD
Fietsstraat met praktisch geen autoverkeer

De nieuwe fietsstraten onderscheiden zich doordat ze beter herkenbaar zijn als fietsstraat en de rijbanen duidelijk gescheiden zijn. De opvallende rode vlakken en de veelvuldige fietslogo’s (degelijk aangebracht op asfalt) zijn overduidelijk.

Verkeersremmer

Een verkeersremmer is in een zone 30 van belang door het fysiek afremmen van de snelheid. Deze in de Molenstraat heeft volgens ons te weinig remmend effect door een beperkt niveauverschil.

Parkeren op de rijbaan toegestaan

Op datum van publicatie staan er al enkele dagen verschillende borden in de fietsstraat met de melding dat parkeren op de rijbaan toegestaan is. Hierover is weinig gecommuniceerd en het is niet duidelijk waarom dit wordt gepromoot.

Wij stellen ook vast dat er niet geparkeerd wordt op de rijbaan, ook niet tijdens begin en einde school. De ouders gebruiken de parkeerlocaties van Beekbeemden en in de Dekenstraat (tankstation). Wij stellen daarom voor deze borden te verwijderen omdat het een veiligheidsrisico is voor fietsers indien de parkeerplaatsen in Beekbeemdenhof (massaal) geruild worden voor Dekenstraat en Dorpsstraat.

Inhalen in de nieuwe fietsstraten

Ondanks de degelijke inrichting wordt er soms nog ingehaald. Controle blijft daarom nodig.

Dubbelrichtingsfietspad Schobbenberg

Vaststelling: voor fietsers die vanuit de Dekenstraat komen is het niet voldoende duidelijk dat ze onmiddellijk links het dubbelrichtingfietspad kunnen inrijden. Ze fietsen dan rechts de Schobbenberg in en kunnen dan door de haagstructuur niet meer vlot op het fietspad komen.

Wij stellen voor om hier tijdelijk een D7 bord (fietspad verplicht) te plaatsen aan de ingang van het fietspad of ineens een definitieve bebording te voorzien.

Update 171123: De gemeente heeft ondertussen extra fietslogos met pijlen aangebracht op het fietspad wat een verbetering is, het 3de fietslogo op de straat rechts van het fietspad kan nog steeds voor verwarring zorgen.

Oversteek Ringlaan

De herinrichting aan de oversteek ter hoogte van Beekbeemdenhof is voor fietsers en voetgangers nu veel veiliger. De huidige mobiele lichten worden later nog vervangen door vaste elementen.

Wel wachten voetgangers nu op het fietspad waarbij ze de lichten handmatig kunnen sturen. Mogelijk zal deze wachtruimte geïntegreerd worden in de definitieve inrichting zodat ze de fietsers niet hinderen.

TAGGED:
Deel Dit Artikel
4 Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chr. Jaemers
1 maand geleden

Om heel eerlijk te zijn: is men het niet een beetje in het belachelijke aan het trekken? Ik begrijp dat men veilig fietsen wil, de kakafonie aan linten en strepen, stippellijnen en bulten begint nu toch wel een tastbare grens te bewandelen, waar deze voorheen enkel in mijn verbeelding kon bestaan.

Het ligt een beetje in de tendens der maatschappij dat een minderheid behalve gehoord te worden, de boventoon voeren wil/kan en wellicht moet. Nooit was het hipper dan een minderheid te zijn.

Als fervente wandelaar zie ik de laatste resten “natuur” in een ijltempo vernaaid worden. Mooi voorbeeldje is onder andere het pad langst de mangelbeek tot aan het voormalige Beekbeemden. Een ander voorbeeld is het pad in aanleg tussen de Kerkebos en het Meylandt.

Blijkbaar is het kolenspoor te smal of te klein, het loopt nochthans van het kanaal tot aan de koolmijn en doorkruist hiermee letterlijk de gemeente.

Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar het gebeurt dus toch echt: Men is voor een aantal fietsers enkele van de schoonste “ongerepte” stukken natuur aan het omvormen naar een asfaltlint.

Van de natuur houden betekent anno 2023 meer dan ooit deze keihard en ongelubriceerd in het achterwerk te nemen door middel van deze te doorkruisen met een fiets die ook ook nog eens elektrisch aangedreven wordt.

Ik kan niet wachten tot ik 65+ ben of daar flink tegenaan leun en (uit verveling danwel een naïef soort idealisme) een bond oprichten kan om een tamelijk functionerende iets naar keuze te verklooien terwijl ik mijn pamper volduw.

Wil je Zolder veiliger maken, begin dan eens met geduchte snelheidscontroles IN HET CENTRUM uit te voeren. Dan bedoel ik niet het beboeten van mensen die 52 km/u rijden op de Bieststraat, maar de mensen die pertinent door Zolder centrum PEREN, en dan zeker na 20u.

Als je echt van de natuur houdt, dan plant je je niet voort en ga je te voet. Die fiets kan dan omgebouwd worden om diezelfde batterij op te laden, en met die groene stroom vervolgens je gsm opladen en kikkererwten koken.

Hopend op meer kakafonie en fietspaden verblijf ik, al breed wandelend, op diezelfde stroken.

Robie
1 maand geleden
Antwoord aan  Chr. Jaemers

Mijn kleinkind mag volgend schooljaar naar het 1ste leerjaar, ik ben ook van plan om hem met de fiets naar school in Boekt te begeleiden, tot nu durfde ik dat kind zoiets niet aan te doen want het was ofwel via de fietsstraten in Zolder centrum waar je van de sokken wordt gereden ofwel via de G. de Theuxlaan/Meylandtlaan waar het zwaar verkeer langs je heen dendert. Wil ik dat omzeilen moet ik al tot Viversel via het routeke om een verbinding te vinden met Meulkens en zo een omweg kan dat kleine kind niet aan.

De opwaardering van de trage wegen in de Mangelbeekvallei lost beide gevaarlijke passages in een keer op, er komt een aansluiting met de Kongostraat waardoor zowel de fietsstraten als de G. De Theuxlaan/Meylandtlaan vermeden kunnen worden.

Bij de opwaardering van de trage wegen wordt de natuur niet vernaaid, er wordt iets waardevol toegevoegd. Er wordt ook rekening gehouden met de natuurwaarden van de Mangelbeekvallei en de toekomstige plannen voor valleiherstel. Voor de verharding wordt er voornamelijk met waterdoorlatende materialen gewerkt en er wordt geen straatverlichting voorzien. In de zeer natte zones van de vallei kiezen ze voor een knuppelpad. Ik denk dat je mening vooral gevormd wordt door de werken die nu aan de gang zijn, een bouwwerf ziet er ook niet uit tot alles klaar is, je moet gewoon wat geduld hebben.

Fietsers, al dan niet electrisch aangedreven, maken geen lawaai dus die zullen de rust op de opgewaardeerde trage wegen ook niet verstoren, in tegenstelling tot auto- en motorrijders is er zelfs tijd voor een praatje met voetgangers, onlangs met de fiets nog een lieve mevrouw tegengekomen op een trage weg met een gigantische Ierse wolfshond en heb er even mee staan kletsen. Voetgangers en fietsers kunnen dus probleemloos over hetzelfde pad.

Wat de nieuwe fietsstraten betreft, als iedereen zich aan de regels hield dan was die kakafonie niet nodig en volstond een simpel verkeersbord om aan te duiden dat men zich in een fietsstraat bevindt, maar blijkbaar hebben bepaalde automobilisten wat meer duiding nodig, ofwel intereseert het hun niet, kan ook.

Je bent trouwens altijd welkom bij de fietsersbond, we kunnen altijd wel iemand gebruiken met een uitgesproken mening + we hebben altijd pampers met een fietslogo op voorraad mocht je daar behoefte aan hebben.

Chr. Jaemers
1 maand geleden
Antwoord aan  Robie

Dan is dat fietspad aan Uw kleinkind alvast goed besteed. Maar zelf geloof ik niet in dit soort fratsen, want dat betekent dat men de bewegingsvrijheid van kinderen op deze manier grote belemmeringen oplegt, en het zal zich toch op een keer door het verkeer dienen te bewegen. Wat zal het een partij schrikken als de boze auto’s aan 50, of zelfs 70 kilometer per uur blijken voorbij te razen in de echte wereld.

Begrijp mij niet verkeerd, het gruizelt mij zelf in het hart als ik aan de EGR kleine kindjes op hun fietsje zie voorbijrijden of oversteken, maar het grote gevaar ligt er in op welke idiote manier de automobilisten rijden.

Ik blijf er bij dat die eerst duchtig dienen opgevoed te worden. Maar om 1 of andere reden ontbreekt het daar aan een paar politieke ballen. Op de Koolmijnlaan durven ze wel zo een camera zetten. Een trajectcontrole is leuk voor doorgaand verkeer, maar bewoners binnen die trajectcontrole hebben een vrijgeleide om daar zo snel ze willen te rijden tot aan hun inrit.

Dat hele idee van die maakbare maatschappij, of in dit geval, maakbare natuur lijk mij ook zo een overroepen koekverhaal. Valleiherstel. Als je de natuur wil herstellen, dan moet je hier een zee aanleggen, en wat dinosaurussen uitzetten.

Mijn mening rond het vernaaien van de natuur wordt niet gevormd door een gebrek aan geduld, maar door een empirisch vast te stellen feit. Hopelijk zijn de fietsers doorspekt van zelfdiscipline en werpen ze hun blikjes en andere prullaria niet in de beek. Dat zal de tijd uitwijzen.

Hoe zo een pad, een meerwaarde aan de natuur is, zal ik me wel altijd blijven afvragen.

Die Ierse wolfshond, woonachtig aan de Mommenstraat zal het samen met mij beamen dat als je van een wandelpad een fietspad maakt, de fietser boven de voetganger geldt, en deze laatste dus dient plaats te maken zodat hij eerstgenoemde niet hindert.

Iets zegt me dat het niet lang meer zal duren, vooraleer ook hij plaats moet gaan maken voor de heilige fietser.

Ik twijfel geen seconde dat de fietsersbond nog mensen met een uitgesproken mening zoekt, maar ik ben niet bereid ze unilateraal aan anderen op te leggen, moest ze al in het vaarwater van de fietsersbond passen.

Die pampers kunnen jullie met de nakende vergrijzing best nog even op stock laten, zelf hou ik het nog wel even droog.

Robie
1 maand geleden
Antwoord aan  Chr. Jaemers

De meerwaarde van een traag pad is dat het niet enkel aan voetgangers maar nu ook aan “trage” fietsers toegang biedt, de natuur behoort niet alleen toe aan de voetganger maar iedereen die er met het nodige respect mee wil omgaan. Ik heb er in elk geval geen moeite mee om die ruimte te delen en hoop dat de voetganger zijn blikjes ook mee naar huis neemt. De wolfshond echter kan samen met mij beamen dat ik plaats voor hem moest maken omdat hij het volledige (fiets)pad in beslag nam, iets wat dan weer leidde tot een leuk gesprek (niet met de hond). Misschien moet je ook eens proberen om een gesprek aan te gaan met een heilige fietser, dan zal je merken dat het ook maar een mens is, net zoals jij. Dus mocht je tijdens je wandeltocht op een traag pad een fietser tegenkomen die voor je aan de kant gaat dan is de kans groot dat ik dat ben, je mag mij altijd aanspreken want net als de wolfshond bijt ik niet.