Trage wegen Dorpsradenpad en Maalbeekpad.

De fietsersbond wil maandelijks een waardevolle trage weg in de kijker zetten die gemakkelijk toegankelijk is met de fiets. Het gaat hierbij om trage verbindingen tussen de kerkdorpen, langs natuur en toeristische trekpleisters. Ditmaal zijn de trage wegen Dorpsradenpad en Maalbeekpad aan de beurt.

2 Reacties
8.8 Score
Dorspradenpad en Maalbeekpad

Ditmaal brengen wij 3 trage wegen in beeld, 2 zijn voorzien van een naamplaatje en 1 naamloos pad. Volgende komen aan bod:

 • Dorpsradenpad: 537 meter
 • Maalbeekpad: 2100 meter
 • Naamloze trage weg: 522 meter

Deze paden vormen een mooie en handige verbinding tussen Meylandtlaan en Kerkebosstraat/Ernest Claeslaan in Zolder.

Maalbeekpad en Dorpsradenpad in beeld

 • Onderstaande video is 2x versneld
 • Voor de beste beeldkwaliteit selecteer het tandwiel icoontje rechts onderaan in beeld en selecteer 4K

In de film starten we aan de Meylandtlaan vlakbij de Sint-Annakapel (Sint-Annastraat). Dit is een naamloze trage weg die een oude poort passeert en geleidelijk aan breder wordt.

Overblijfsel uit het midden van de 19de eeuw

Dit was een van de oorspronkelijke toegangswegen naar het domein, je passeert er ook de voormalige moestuin uit het midden van de 19de eeuw te herkennen aan de hoge ­mu­ur.

Het is een aarden pad dat meestal goed berijdbaar is (tenzij bij drassig weer) en uitkomt op de asfaltweg aan Kasteel Meylandt.

links de asfaltweg over de grachtbrug, rechts het pad richting dorpsradenpad

Net voor de gracht­brug maakt het pad een bocht naar rechts richting blokhut Meylandtvissers waar het Dorpsradenpad start (rechts van de blokhut).

Extra info

Dorpsradenpad

Start dorpsradenpad vlak naast de blokhut Meylandtvissers

Op 18 oktober 2015 werd de eerste “Stille” of “Trage” weg officieel ingehuldigd: het Dorpsradenpad. Dit was een dankbetuiging voor het vele werk dat de 7 dorpsraden besteed hadden aan het trage wegen-project. Zij hebben over heel de gemeente meer dan 200 km paden in kaart en in beeld gebracht die dan een basis vormde voor VZW Trage Wegen en de gemeente.

Aan de brug van de Mangelbeek werd een “totempaal” gemaakt door leerlingen van de kunstacademie officieel onthuld door de burgemeester en de voorzitters van de zeven dorpsraden. De totempaal is ondertussen vervangen door een moderner exemplaar.

De originele totempaal (copyright fotograffiti)

Het dorpsradenpad is breed en goed berijdbaar maar de aanhoudende regen van de voorbije periode heeft het pad plaatselijk modderig en glad gemaakt. 

Extra info

Maalbeekpad

aansluiting met het maalbeekpad

Het Dorpsradenpad komt uit aan de Mangelbeek en gaat daar over in het Maalbeekpad dat onlangs werd aangelegd in een natuurlijke semi-verharding. Dit is zonder twijfel een van de mooiste trage wegen in onze gemeente met enkele prachtige vergezichten. Het kronkelend pad is van zeer goede kwaliteit en is goed waterdoorlatend.

Na het oversteken van de brug (opgelet: metalen opkant) aan de Mangelbeek bereik je rechts terug het Maalbeekpad en maak je verbinding met de Kerkebosstraat/Ernest Claeslaan.

Losliggende metalen opkant aan de brug over de mangelbeek
brug over de Mangelbeek

Extra info

Langs het Maalbeekpad word je begroet door enkele paarden. Het is belangrijk om ze NIET te voederen. De voeding van deze dieren is aangepast aan hun behoeften. Van extra (ongezond) eten worden ze ziek.

Update April 2024

In de eerste video werd het Maalbeekpad getoond tot aan de splitsing waar het Dorspradenpad samenvoegt. Hoewel het Maalbeekpad verder loopt tot aan de Meylandtlaan, was het op het moment van publicatie nog niet opgewaardeerd. Inmiddels is dat wel gebeurd.

In plaats van het Dorspradenpad links te volgen, blijf je rechts aanhouden en volg je de Mangelbeek. Dit recent opgewaardeerde deel van het pad is van uitstekende kwaliteit. Na zo’n 500 meter kom je bij de nieuwe brug over de Mangelbeek. Aan de linkerzijde van die brug leidt het pad naar de blokhut, terwijl je als je de brug oversteekt en de weg blijft volgen, bij het routeke uitkomt. Dit gedeelte staat nog op de planning om te worden opgewaardeerd; hierover volgt later meer informatie.

Nieuwe brug

Achter het brugje is het pad niet meer opgewaardeerd en wordt het ook een stuk smaller en hobbeliger maar blijft goed berijdbaar. Dit deel staat niet op de planning om nog opgewaardeerd te worden. Wanneer je de Mangelbeek blijft volgen, zal het pad zich opsplitsen. Aan de linkerzijde kom je uit bij de achterkant van de visvijver van het kasteel, terwijl aan de rechterkant het pad uitmondt bij de Meylandtlaan.

Uitgang aan de Meylandtlaan

Sfeerbeelden

*klik op de foto’s voor een grotere weergave.*

Met een laagje sneeuw is het nog mooier
Dorspradenpad en Maalbeekpad
Score 8.8
Waardevolle verbinding 10
Kwaliteit ondergrond Maalbeekpad 10
Toegankelijkheid bakfiets/fietskar Maalbeekpad 10
Kwaliteit ondergrond Dorspradenpad 7
Toegankelijkheid bakfiets/fietskar Dorpsradenpad 7
Deel Dit Artikel
2 Reacties
 • quote
  De totempaal is ondertussen vervangen door een moderner exemplaar.
  unquote

  omdat hij helaas vernield werd

 • Ik voorspel meer conflicten in de toekomst tussen fietsers, wandelaars en hondeneigenaars. Vroeger kon je hier gewoon rustig wandelen met je hond. Nu gaat het veel drukker worden. Spijtig !!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *