Trage weg Meulkens / Meulkenspad

De fietsersbond wil maandelijks een waardevolle trage weg in de kijker zetten die gemakkelijk toegankelijk is met de fiets. Het gaat hierbij om trage verbindingen tussen de kerkdorpen, langs natuur en toeristische trekpleisters.

Voeg een reactie toe
7.7 Score
Meulkens, Meulkenspad

Wat zijn trage wegen precies?

Trage wegen zijn alle wegen en paadjes bedoeld voor traag verkeer zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Ze zijn op z’n minst autoluw en vaak ook autovrij. Veldwegen, bospaadjes, fietssnelwegen, jaagpaden langs waterlopen, maar ook doorsteekjes in woonwijken kunnen trage wegen zijn.

Waarom zijn trage wegen belangrijk voor fietsers en voetgangers?

Ze vormen veilige verbindingen voor woon-werkverkeer op de fiets, maar ook voor kinderen en ouderen. Je kan je er op een fijne, duurzame en veilige manier over verplaatsen. En ga je een rondje lopen of een mooie wandeling of fietstocht maken? Dan doe je dat bij uitstek via trage wegen. Er is ruimte voor bloemenpracht in de berm of veilige oversteekjes voor allerlei dieren. Voor de reiziger op de trage weg is het er aangenaam toeven.

Trage wegen zijn ook een ware schatkaart van het verleden. Je realiseert het je misschien niet, maar vele wegen in ons land hebben een lange geschiedenis. Dat rustige paadje waar je je hond uitlaat zou dus zomaar uit de Romeinse tijd kunnen stammen!


Trage weg Meulkens


Lengte van het pad: 920 meter.

Meulkens is een Noord-Zuid-verbinding tussen het routeke en de Jeugdlaan.

Bekijk onderstaande video van Meulkens

meulkens in beeld

Meulkens is nu geasfalteerd en grotendeels perfect berijdbaar ook met bakfiets of met een fietskar. Enkel het laatste stukje (150m) tussen het brugje en het Routeke is niet geasfalteerd. Bij droog weer is dit smalle pad enigszins berijdbaar met gewone fietsen. Bij regenweer is er teveel modder. Er is daarbij een zeer steile korte helling naar het routeke toe. Dit deel wordt in 2024 opgewaardeerd via het projectgebied van “Mijn Mangelbeek” (zie verder onderaan voor meer info). Momenteel geven we deze route een iets lagere score omdat het laatste onverhard stuk moeilijker berijdbaar is met de bakfiets of fietskar, dit wordt aangepast zodra dit deel opgewaardeerd is.


Trage weg Meulkenspad


Lengte van het pad: 280 meter.

Het Meulkenspad maakt er deel van uit en verbindt de wijk  Abdijstraat-Driesstraat  met Meulkens zelf (Oost-West) op een veilige en aangename wijze.

Bekijk onderstaande video van Meulkenspad

Meukenspad in beeld

Dit pad is dan ook bereikbaar vanuit de Terlaemenlaan/Onze-Lieve-Vrouwstraat zodat men van daaruit verder kan rijden richting Eversel en Viversel. Het Meulkenspad is smal en verhard maar slecht aangelegd. Het pad voelt oncomfortabel aan.


Project Mangelbeekvallei


trage weg in aanleg aan de beekbeemden

De voorbije jaren werkte de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) samen met de gemeente Heusden-Zolder en andere partners een landinrichtingsplan uit om de kwaliteiten van de Mangelbeekvallei verder uit te bouwen. Samen met de buurt en partners willen ze de verborgen en soms vergeten Mangelbeekvallei omvormen naar ‘Mijn Mangelbeek’, een plek die buurtbewoners opnieuw koesteren en waar je al wandelend en fietsend De Wijers en het mijnerfgoed kan verkennen. Ook willen zij de vallei versterken als natuurverbinding en klimaatbuffer.

Het onverhard stuk pad tussen het brugje en het routeke (Noorden) is daar een onderdeel van en wordt in de loop van 2024 aangepakt via het project “Mijn Mangelbeek”. Dit omvat de Mangelbeekvallei tussen de Kolenhaven van Lummen en de Schacht (voormalige mijnsite van Zolder).  

klik hier voor meer informatie over dit project.

Sfeerbeelden

(gefotografeerd vanaf de trage weg Meulkens/Meulkenspad)

Meulkens, Meulkenspad
Score 7.7
Waardevolle verbinding 10
Kwaliteit ondergrond Meulkens 8
Kwaliteit ondergrond Meulkenspad 6
Toegankelijkheid bakfiets/fietskar Meulkens 4
Toegankelijkheid bakfiets/fietskar Meulkenspad 8
Toegankelijkheid fiets Meulkenspad 10
Toegankelijkheid fiets Meulkens 8
Deel Dit Artikel
Laat een reactie achter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *