Functioneel fietsen – van H tot Z

Een geboren en getogen inwoner van Heusden-Zolder, dat ben ik, Paul Coolen. En ik maak me zorgen, zorgen die niet kunnen wachten tot morgen want morgen is nu! Het toenemend autoverkeer maakt onze gemeente tot een onveilige plek om te leven en te bewegen.

De auto steekt de fiets voortdurend stokken in de wielen. Ouders denken twee keer na vooraleer ze hun kroost fietsend naar school sturen. Op zondag denken we onze buur die ook om broodjes bij dezelfde bakker gaat, sneller en slimmer af te zijn door in onze auto te springen. Onze trouwe vierwieler brengt ons ronkend naar ons werk en terug, maar ook in onze vrije tijd blijft het ons voorkeursvehikel. Of het nu lange of korte afstanden zijn die we te overbruggen hebben, we koesteren de valse illusie dat we tijd winnen, gezeteld in onze verstelbare zetels, zware voet in aanslag op de gaspedaal!

Wist je dat tijdens de spitsuren 80% van het verkeer tussen de mijnterreinen en Suskaberg plaatselijk is, dus niet louter doorgaand verkeer? We zijn verantwoordelijk voor onze eigen drukte, maar daarover schijnt niemand zich druk te maken! Wist je dat Limburgers wel kampioenen zijn in recreatief fietsen, maar dat functioneel fietsen helaas moeizaam van de grond komt? Nochtans zijn fietsen lichter dan auto’s

Wist je dat je gezadeld op je stalen ros veel meer verbonden bent met mens en natuur dan hangend aan het stuur van een mobiele vervuiler?Ja hoor, zwerfvuil bestrijden is een ‘schone’ zaak, maar daarmee is het ‘zwerfstof’ dat continu wordt uitgespuwd via onze uitlaten, nog niet uit onze lucht(wegen) geveegd!

Als we met zijn allen enkel de helft van alle korte afstanden (korter dan 5 km) zouden fietsen, zou dit zowel de sfeer als de atmosfeer in en boven onze gemeente drastisch verbeteren! Wist je dat de 7 dorpsraden van Heusden-Zolder samen met de gemeente en VZW Trage Wagen een netwerk van autovrije paden in kaart gebracht hebben van méér dan 200 km die nu jaar per jaar opgewaardeerd worden door middel van een flink gemeentelijk budget? Alle info op www.stillewegen.be . Waarom toch niet vaker spontaan de fiets bij de horens genomen voor korte trips? Van bewegen word je blij en blije mensen staan open voor frisse ideeën. Gezonde lucht inspireert ons brein en injecteert onze spieren met zuurstof. Een mens zou zich voor minder ‘forever young’ gaan voelen!

Stop dus met dat eeuwig gasgeven. Start met stappen en trappen. Want zachte (duurzame) mobiliteit is goed voor je hart! En als onze gemeente bovendien ook de nodige tandwieltjes bijsteekt voor meer veilig fietsbare straten, dan fietsen we straks fluitend van H tot Z, langs Vlaamse, stille wegen

Gerelateerd

Functioneel fietsen – naar de bakker

Wie zegt dat functioneel fietsen (naar het werk, winkel enz) ook niet ontspannend kan zijn?

Functioneel fietsen – naar de groenteboer.

Even naar de groentewinkel? Ellen van de fietsersbond Heusden-Zolder toont dat het ook anders kan.

Functioneel fietsen – naar de glascontainer.

Kleine verplaatsingen doe je best niet met de auto.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Vanaf nu kan je 3-maandelijks fietsnieuws en inspiratie ontvangen in je mailbox! Hoe werkt het? Vul hieronder je mailadres in en klik op "inschrijven". Wij zorgen voor de rest!

Fietsersbond Heusden-Zolder verbindt zich ertoe uw e-mailadres uitsluitend voor de bovenvermelde doeleinden te gebruiken. Het zal in geen geval gebruikt worden voor politieke, commerciële of andere doeleinden.