Inhuldiging fietsenstalling & mindervaliden parkeerplaatsen aan JUMBO

Fietsenstallingen

Fietsenstallingen waren bij de opening van JUMBO op 14/7/2021 niet ingericht. Na overleg tussen de fietsersbond en de filiaalhouder werden in eerste instantie 40 fietsrekken strategisch geplaatst: vlakbij de ingang.

Later volgden nog 8 fietsenstallingen aan de voorzijde van de supermarkt en 8 stallingen voor de medewerkers. Voor de fietsersbond een vereiste om het functionele fietsen te stimuleren : een fietsenstalling is namelijk het sluitstuk van een functioneel fietsbeleid ! Voor de bereikbaarheid en de attractiviteit van JUMBO zal deze inrichting zeker een meerwaarde betekenen !

Parkeerplaatsen voor personen met een beperking

Waar de fietsenstallingen bij de opening nog ontbraken was dat niet het geval met de mindervalidenparkeerplaatsen. Echter, de herkenbaarheid van deze parkeerplaatsen bleek dramatisch.

Tussen 14/7/2021 en 31/12/2021 wezen 36 controles uit dat de minimalistische markering en aanduiding niet herkend werden als mindervalidenparkings. Het gevolg laat zich raden : van de 85 gecontroleerde wagens op de voorbehouden plaatsen waren er 75 niet voorzien van de vereiste speciale parkeerkaart. 9 op 10 bestuurders namen dus onterecht een mindervalidenparking in ! Maar zoals gezegd : het merendeel bleek onwetend te zijn.

In een constructieve samenwerking van GATAB met filiaalhouder Hub Arends werd dit opgelost. Het resultaat mag er wezen : bij 9 controles na de belijningswerken was er slechts één bestuurder op 26 in overtreding ! De beschikbaarheid van de 8 mindervalidenparkeerplaatsen werd dus verzekerd.

Om de toegankelijkheid in de winkelcentra van Heusden-Zolder te verbeteren ontwierp GATAB een logo dat het drempelloze winkelen voor mindervaliden kenbaar maakt. GATAB maakt er in samenwerking met Vlaams expertisecentrum INTER een prioriteit van om de omgeving bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen. Supermarkt JUMBO biedt op dit vlak haar minder mobiele cliënteel comfortabel winkelen aan en is wegens haar inclusief beleid de eerste handelszaak in Heusden-Zolder die deze erkenning mag in ontvangst nemen.

Klik hier voor extra foto’s (met dank aan Joseph Bams)

Voorstel fietsenstallingen

De Fietsersbond Heusden-Zolder wil werk maken van meer en betere fietsenstallingen. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een degelijk en betaalbaar model. Onze voorkeur gaat uit naar een fietsbeugel of fietsnietje. Klik hier voor meer info over fietsbeugels.

In het nieuws

HBVL, Internetgazet, Nieuws Heusden Zolder

Update 290122:

De fietsstalling is ondertussen aan beide zijden al aangereden door een wagen

Deel Dit Artikel