Zwerfvuil rond zitbanken langs het fietsroutenetwerk.

Soms wil je tijdens een lange fietstocht even uitrusten. Een zitbank langs een fietsroute is een geschikte plek om even op adem te komen en wat bij te praten met je fietspartner.

Resultaat van een opruimactie.

Langs het fietsroutenetwerk tussen Helzold en het kanaal staan 2 van deze banken ter hoogte van de Zolderseweg. Het probleem daar is het vele zwerfvuil, vooral drankblikjes maar ook etensresten. Enkele weken geleden hebben vrijwilligers van de Fietsersbond en de Dorpsraad Heusden al het afval nog opgeruimd maar daar is momenteel weinig meer van te merken.

Lost een straatvuilnisbak het probleem niet op?

Je zou een straatvuilnisbak kunnen plaatsen naast de zitbanken om dit probleem aan te pakken maar dat prikkelt niet voldoende om deze te gebruiken. Afval ligt dan nog steeds overal behalve in de vuilnisbak.

Omdat het overgrote deel van het afval vooral uit drankblikjes bestaat zou een blikvanger op een grotere afstand van de zitbanken een optie zijn, alhoewel ze al wat achterhaald zijn en sommige gemeenten het nut er niet altijd van inzien kan dit toch een grotere uitdaging vormen om hier gebruik van te maken: al fietsend je blikje in de blikvanger mikken.

De oplossing is veel eenvoudiger.

Neem een eigen tas of een hervulbaar waterflesje mee en laat geen afval achter, maar dat vraagt weer een mentaliteitswijziging en dat pas je niet zomaar aan.

 

Gerelateerd

Fietsersbond bezoekt fietspaden in Zeeland

De Fietsersbonden Heusden-Zolder en Zonhoven zijn met de firma Ecobeton uit Sint-Truiden de modulaire fietspaden gaan testen in Zeeland.

Door Zolder Centrum rijden is tijdverlies

De Fietsersbond onderzocht hoe lang je er met de wagen over doet van het rond punt (Bloemelingen) tot aan de EGR/Spar (richting autostradebrug): via het centrum Pironlaan/Inakker of via de Bieststraat/Elf Novemberstraat.

Zomerfietstocht 2022 Fietsersbond

Zaterdag 23 Juli organiseerde de Fietsersbond haar 4de zomertocht. Met 65 deelnemers werd het een tocht van 30km langs de trage wegen en over de fietspaden.

Straten met een knip in Zolder

Naar aanleiding van de actie “Knip De Drij Dreven” ging de Fietsersbond op zoek naar voorbeelden van straten die sinds jaren geknipt zijn

Fietsersbond applaudisseert voor de fietsers

Op 3 juni is het Wereld-Fietsdag met daaraan gekoppeld Applausdag voor de fietsers.

Brandstof te duur? Verander van pomp!

Onder het motto “Brandstof te duur? Verander van pomp!” lanceert de Fietsersbond een ludieke video. Het leven wordt steeds duurder. Ook de prijs aan de pomp stijgt fors. Met de fiets kan je dus heel wat besparen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Vanaf nu kan je 3-maandelijks fietsnieuws en inspiratie ontvangen in je mailbox! Hoe werkt het? Vul hieronder je mailadres in en klik op "inschrijven". Wij zorgen voor de rest!

Fietsersbond Heusden-Zolder verbindt zich ertoe uw e-mailadres uitsluitend voor de bovenvermelde doeleinden te gebruiken. Het zal in geen geval gebruikt worden voor politieke, commerciële of andere doeleinden.