Straatvinken 2020

Op 14 mei van 17u00 tot 18u00 namen 10 leden van de fietsersbond deel aan de telactie straatvinken.

 

Alle resultaten in een overzichtelijke tabel dankzij Danny onze verkeersdeskundige (lid van de fietsersbond)

Zo registreerden ze alle bewegingen in Zolderseweg, Boekterheide, OLV-straat, Ubbelstraat, Heuvelstraat, Veldstraat, Bavostraat, Irislaan en Padbroekweg. Doel van de telling is te weten te komen hoe (on)gezond het wel is in onze straten. De fietsersbond wil met de telgegevens een jaarlijkse check up doen hoe het verkeer evolueert.

De fiets was prominent aanwezig in Zolderseweg, Heuvelstraat en Irislaan. In OLV-straat en Boekterheide passeerde het minst aantal fietsers. Koning auto bleek terug na even te zijn weggeweest maar de fiets maakte toch 8% uit van alle vervoermiddelen. Bavostraat en Irislaan waren procentueel de drukste fietsstraten. In sluipweg Padbroekweg zullen de 134 geregistreerde voertuigen een andere weg moeten vinden na de knip die Beringen binnenkort gaat uitvoeren.

Besluit

» Meest aantal fietsers in Zolderseweg (58), Heuvelstraat (38) en Irislaan (31)
» Aandeel van de fietser is procentueel het hoogst in Irislaan : 38%
» Boekterheide en OLV-straat met 3% laagst aantal fietsers
» Als vervoersmodus zijn vrachtwagen, bus en voetganger minst geregistreerd
» Koning auto regeert (terug)
» Aandeel vervoersmodus fiets bedraagt 8%
» Zolderseweg en Boekterheide : dit is covid-19 verkeer, m.a.w. in normale omstandigheden veel meer verkeer
» Irislaan, Bavostraat en Kerkenbosstraat blijken, tijdens de telperiode de rustigste straten met – minder dan 100 bewegingen op een uur
» Zolderseweg, Boekterheide en Heuvelstraat zijn als verzamel- en verbindingswegen drukker gebruikt met gemiddeld 510 bewegingen
» Gewestweg OLV-straat is de drukste weg met de minste fietsers
» Ubbelstraat, Veldstraat en Padbroekweg telden 172 bewegingen en lijken een tussencategorie
» Meest fietsverkeer in meest rustige straten Irislaan en Bavostraat : 32 % fietsers ! – Nochtans geen fietspad aanwezig
» Minst fietsverkeer in drukste straten OLV-straat en Boekterheide : 3%
» Padbroekweg : 134 voertuigen zullen na de knip een andere route moeten volgen -Liefst niet voor de schoolpoort in Everselkiezel

 

Gerelateerd

Fietsersbond bezoekt fietspaden in Zeeland

De Fietsersbonden Heusden-Zolder en Zonhoven zijn met de firma Ecobeton uit Sint-Truiden de modulaire fietspaden gaan testen in Zeeland.

Door Zolder Centrum rijden is tijdverlies

De Fietsersbond onderzocht hoe lang je er met de wagen over doet van het rond punt (Bloemelingen) tot aan de EGR/Spar (richting autostradebrug): via het centrum Pironlaan/Inakker of via de Bieststraat/Elf Novemberstraat.

Zomerfietstocht 2022 Fietsersbond

Zaterdag 23 Juli organiseerde de Fietsersbond haar 4de zomertocht. Met 65 deelnemers werd het een tocht van 30km langs de trage wegen en over de fietspaden.

Straten met een knip in Zolder

Naar aanleiding van de actie “Knip De Drij Dreven” ging de Fietsersbond op zoek naar voorbeelden van straten die sinds jaren geknipt zijn

Fietsersbond applaudisseert voor de fietsers

Op 3 juni is het Wereld-Fietsdag met daaraan gekoppeld Applausdag voor de fietsers.

Brandstof te duur? Verander van pomp!

Onder het motto “Brandstof te duur? Verander van pomp!” lanceert de Fietsersbond een ludieke video. Het leven wordt steeds duurder. Ook de prijs aan de pomp stijgt fors. Met de fiets kan je dus heel wat besparen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Vanaf nu kan je 3-maandelijks fietsnieuws en inspiratie ontvangen in je mailbox! Hoe werkt het? Vul hieronder je mailadres in en klik op "inschrijven". Wij zorgen voor de rest!

Fietsersbond Heusden-Zolder verbindt zich ertoe uw e-mailadres uitsluitend voor de bovenvermelde doeleinden te gebruiken. Het zal in geen geval gebruikt worden voor politieke, commerciële of andere doeleinden.