De feestelijke opening vond plaats aan de ingang van het natuurgebied Meylandt, waar schepen van Mobiliteit Lode Schops, Paul Coolen mede-initiatiefnemer Trage Wegen, en Karel Stevens van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de trage wegen officieel inhuldigden.
Toespraken benadrukken jarenlange inspanningen
In zijn openingsspeech verwees Lode Schops naar de lange weg die werd afgelegd om de trage wegen in de Mangelbeekvallei te realiseren. “Het is een project waar we al jaren aan werken,” zei hij. “Voor mij persoonlijk is dit ook een overwinning. Dertig jaar geleden begonnen we met het idee om de paden te verbeteren. Nu, eindelijk, kunnen de inwoners en bezoekers genieten van deze prachtige wandel- en fietsroutes.”
Paul Coolen wees op de kracht van burgerparticipatie in dit project. “Dit is echt een project van onderuit,” zei hij. “Het waren de dorpsraden van Heusden-Zolder die de noodzaak van deze paden zagen en die samenwerkten met verschillende organisaties om dit te realiseren. Trage wegen zorgen voor verbinding, zowel voor mensen als voor de natuur.” Vier personen werden naast de 7 Dorpsraden bijkomend bedankt: Zoe Vangeel, Paul Byloos, Lode Schops en Ann Cardinaels.
Een belangrijke rol voor de gemeenschap
De betrokkenheid van lokale dorpsraden en vrijwilligers bij het project werd meermaals benadrukt. Het werk aan de paden begon in 2011, toen de eerste stappen werden gezet om het netwerk van trage wegen te inventariseren en te verbeteren. Door de jaren heen groeide de samenwerking tussen de dorpsraden, VZW Trage Wegen, de gemeente, en de VLM uit tot een krachtig burgerinitiatief. Het resultaat: een netwerk van meer dan 200 kilometer aan veilige en natuurlijke verbindingen die de verschillende dorpen in de regio samenbrengen.
Natuurlijke en duurzame toekomst
Naast de nieuwe trage wegen is er ook veel aandacht voor de bredere ontwikkeling van de Mangelbeekvallei. Karel Stevens van de VLM benadrukte dat dit project niet enkel over de paden gaat, maar ook over waterbeheer en natuurherstel. “We werken momenteel aan plannen om de vallei te herstellen, zodat de natuur beter kan floreren en het waterbeheer duurzaam wordt aangepakt,” aldus Stevens.
Met de Dag van de Trage Weg werd niet alleen het einde van een belangrijk hoofdstuk gevierd, maar ook de start van een nieuw tijdperk voor de Mangelbeekvallei. Wandelaars en fietsers kunnen nu volop genieten van de rust en schoonheid van deze vernieuwde paden, terwijl er achter de schermen verder wordt gewerkt aan het behoud en herstel van de natuur. Verder zullen de paden ook het functioneel fietsverkeer tussen de dorpskernen bevorderen in het teken van het STOP-principe: eerste Stappen en Trappen, dan Openbaar vervoer en tenslotte Personenwagens.
Trage wegen serie
Er zijn momenteel 16 trage wegen in kaart gebracht die vlot toegankelijk zijn voor fietsers. Deze routes bieden veilige verbindingen voor woon-werkverkeer, maar zijn ook geschikt voor kinderen en ouderen. Ze bevorderen een duurzame, comfortabele en veilige manier van verplaatsing. Een overzicht van alle wegen is hier beschikbaar.
Beluister hier alle 3 speeches