Trage wegen: oude tramroute

Wat is een trage weg? Dit is namelijk een pad of weg bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer, maak er zeker gebruik van als je weg wil blijven van het drukke verkeer en op een ontspannen manier op je eindbestemming wil terechtkomen. de komende maanden brengen we nog enkele trage wegen in beeld.

Historiek oude tramroute:

In 1955 reed de laatste tram door Zonhoven.
De lijn Hasselt – Leopoldsburg van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, werd in 1955 definitief opgedoekt. Nog weinig sporen zijn er te vinden van de tramlijn die eens door het centrum van Zonhoven liep. In zijn plaats kwam de lijnbus.

Op 1 september 1899 werd de lijn Hasselt – Leopoldsburg voor het verkeer van reizigers en goederen geopend. Rond de jaren dertig zou blijken dat de dorpen Zolder en Heusden op zeer onvoldoende wijze bediend werden door het baanvak van Zonhoven naar Beringen. De zwarte tram stoomde immers vanuit Zonhoven – centrum naar “de wissel” toe, het huidige Dorpsplein, vandaar langs de Engstegenseweg over de viaduct van de spoorlijn Hasselt – Houthalen, op Halveweg langs de Beringersteenweg en zo verder naar Zolder en Heusden tot Beringen en Koersel. Men dacht er dan ook ernstig aan de tramlijn om te leggen en ze dichter hij de agglomeraties te brengen. Het had nog heel wat aarde aan de dijk alvorens men zo ver was.

Ook de kolenmijnen Houthalen en Zolder speelden wellicht een rol in deze zaak, vermits tot dan de mijnwerkers praktisch geen gebruik konden maken van deze tramlijn. Het nieuwe baanvak Zonhoven – Houthalen (kolenmijn) werd in oktober 1941 in gebruik genomen en drie jaren later werd het bediend door elektrische rijtuigen. In december 1946 kwam het baanvak vanaf de kolenmijn Houthalen tot de kolenmijn Zolder aan de beurt en daar reden de elektrische trams vanaf juni 1952. Verder werd de lijn doorgetrokken tot Heusden-cité en zo naar Koersel.

De moderne Limburger kent de oude puffende stoomtram nog enkel van oude prentkaarten en van horen vertellen. Voor onze streek was het in dienst stellen van zulke stoomtram rond de jaren 1880 een zegen en menige streek werd alzo uit de afzondering getrokken. De lijn Hasselt – Heusden werd afgeschaft op 21 mei 1955 en even nadien reed de laatste tram door heen de dorpskom van Zonhoven. Hij stevende regelrecht naar de hoofdstad en zou nooit meer weerkeren.

Bron historiek: Geocaching