Het eerste deel (Kongostraat) vanaf de Onze-Lieve-Vrouwestraat tot aan het voetbalveld van K.V.K. Wieze Boys is in beton aangelegd. Vroeger veranderde dit stuk na regenval vaak in een modderpad. De keuze voor beton lijkt te zijn ingegeven door het autoverkeer tijdens voetbalwedstrijden waardoor een grindpad snel zou verslijten.

Na het voetbalveld gaat het betonnen pad over in een breed bospad, en het laatste stuk (Kongopaadje) richting het Routeke is voorzien van een nieuwe laag grind. Dit deel was eerder nauwelijks berijdbaar voor fietsers, maar de verbeteringen hebben de toegankelijkheid aanzienlijk vergroot.

Er is een verbinding met het hoger gelegen Routeke, maar deze is vrij steil en heeft een ondergrond die niet stevig is vastgelegd.

Er zijn drie richtingen mogelijk vanaf het einde van het Kongopaadje: links richting kanaal, waar het pad aansluit op het Routeke; rechts naar de Graaf De Theuxlaan en rechtdoor onder de brug richting de Obbeekstraat.
Het bruggetje over de Winterbeek richting de Obbeekstraat is beschadigd en deels verzakt, waarschijnlijk door zwaar vrachtverkeer. Net voor deze brug zijn namelijk de voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de opgewaardeerde paden.

Het Kongopaadje heeft een grondige transformatie ondergaan: waar het eerder lastig toegankelijk was, biedt het nu een comfortabele verbinding en sluit het aan op alle vernieuwde paden in de Mangelbeekvallei. Jammer genoeg werd de aansluiting met de Obbeekstraat niet meegenomen in het Mangelbeekvallei-project, terwijl dit een belangrijke verbinding vormt richting Eversel-Ubbersel.
Enkele sfeerbeelden
Klik op de foto’s voor een grotere weergave
Vandaag een melding gedaan bij de mob.dienst over de zeer slechte toestand van deze trage weg, vanaf knooppunt 61 richt (knpt 60) Ubbersel. ‘n Functionele fietser die dagelijks deze route neemt tussen Boekt en Ubbersel had mij verzocht om deze situatie aan te kaarten.
Onder de brug van ‘t Routeke is er ondertussen een ware vijver ontstaan.
Benieuwd of onze gemeentelijke diensten inderdaad de trage wegen als “fietswegen” serieus nemen men deze slechte toestand ook effectief aanpakken.