Fietsersbond ondersteunt de fietsstraten

De Fietsersbond maakte daarom vanop de fiets een educatief filmpje als aansporing voor veilig rijgedrag. Als je deze fietsstraten toch met de auto passeert blijf dan áchter de fietser rijden. Best neem je natuurlijk de grotere verkeersassen zoals de Ringlaan in Zolder.

Sensibileringsacties van de gemeente

De gemeente brengt via hun website en infozine de inwoners ook op de hoogte van de nieuwe fietsstraten.

link: Publicatie op de website van de gemeente

link: Infozine van de gemeente


2 weken na het invoeren van de fietsstraten wordt er nog steeds weinig rekening gehouden met de fietser, een nieuwe film wordt gepubliceerd via facebook


Op 010622 doet zich een incident voor met een bus en een fietser. De opnames worden gemaakt met een 360 graden camera bevestigd aan het fietsstuur. Met deze camera kan je achteraf bepalen in welke richting de camera moet kijken.

De bus reed rakelings langs de fietser

Het incident haalt de kranten en er is een reportage op TVL.

Bron: Het belang Van Limburg

Reportage TVL: https://www.tvl.be/nieuws/buschauffeur-rijdt-fietser-klem-in-zolderse-fietsstraat-139483

Extra logo’s worden aangebracht op de straat 2 dagen na het busincident.


Nog enkele gevaarlijke inhaal maneuvers


Situatie Juni 2022: sinds de invoering van de fietsstraat, 2 maanden geleden, is er weinig veranderd, het inhaalverbod wordt nog steeds door een groot deel van de automobilisten genegeerd. Het zijn vooral de grotere voertuigen (camionetten, bussen, vrachtwagens) die het grootste risico vormen. Als fietser heb je het recht om de breedte van je rijvak te gebruiken waardoor er minder ruimte overblijft voor voertuigen die je onterecht willen inhalen, zoals het busincident filmpje aantoont is de straat dan te smal om nog veilig in te halen. Maw, door je plaats als fietser op te eisen in de fietsstraat in Zolder loop je daar momenteel een groter risico om aangereden te worden.

Te hoge snelheid: In een fietsstraat geldt een snelheidsbeperking van max 30km/u, een telraam opgesteld in de Inakker toont aan dat niet iedereen zich hier aan houdt: link naar Telraam


170722: een led-display wordt door de politie geplaatst, de boodschap is echter niet goed leesbaar.


010922: een nieuwe video wordt via facebook gedeeld, er is sinds de invoering van de fietsstraat weinig veranderd. In 30 minuten tijd worden we 22 keer ingehaald.


060922: controle door politie zowel bij aanvang als einde schooltijd, elke wagen die een fietser inhaalt wordt aan de kant gezet.

Resultaat van de controle: HBVL


220922: Weer vier overtreders beboet in fietsstraat: Internetgazet


261022: 5 overtreders beboet in de fietsstraat: HBVL


301122: Politie blijft drone inzetten boven fietsstraten: Internetgazet