Een fietsstraat waar de auto je niet mag inhalen?

2 Min Leestijd

Jos, lid van de fietsersbond, maakte ons er op attent dat in het centrum van Lummen een nieuwe fietsstraat ligt met als eenvoudig concept: fietsers komen er op de eerste plaats, een auto of motorfiets mag jou dan niet inhalen!

Fietsstraten, een middel, geen doel op zich

Fietsstraten zijn vaak symbolisch of praktisch van aard. Door het een fietsstraat te gaan noemen, bevestigt de gemeente dat zij de fietser een belangrijke plek op de weg wil geven. In de stad Genk zijn er al drie , Hasselt heeft zomaar eventjes zestien en de binnenstad van Tongeren wordt één grote fietszone van 53 aaneengesloten straten waar de auto niet mag inhalen. Deze reportage van TVL over een fietsstraat in de schoolomgeving van Riemst geeft de voordelen goed weer. Hier vind je een interessante workshop Fietsstraten voor steden en gemeenten.

In Heusden-Zolder is er helaas nog geen fietsstraat maar bovenstaande (gefotoshopte) foto zou toch een mooi begin zijn, niet?

Hieronder echter de huidige realiteit in dezelfde straat, weliswaar opgenomen net voor corona-tijdperk door fietser Peter.

Youtubefilm bron: internetgazet

Het is uiteraard niet praktisch om van de Koolmijnlaan een fietsstraat te maken aangezien hier buiten plaatselijk ook veel doorgaand verkeer passeert maar de video toont wel aan dat er nood is aan veilige fietsroutes.

Deel Dit Artikel
Laat een reactie achter
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties