Een fietsstraat waar de auto je niet mag inhalen?

Jos, lid van de fietsersbond, maakte ons er op attent dat in het centrum van Lummen een nieuwe fietsstraat ligt met als eenvoudig concept: fietsers komen er op de eerste plaats, een auto of motorfiets mag jou dan niet inhalen!

Fietsstraten, een middel, geen doel op zich

Fietsstraten zijn vaak symbolisch of praktisch van aard. Door het een fietsstraat te gaan noemen, bevestigt de gemeente dat zij de fietser een belangrijke plek op de weg wil geven. In de stad Genk zijn er al drie , Hasselt heeft zomaar eventjes zestien en de binnenstad van Tongeren wordt één grote fietszone van 53 aaneengesloten straten waar de auto niet mag inhalen. Deze reportage van TVL over een fietsstraat in de schoolomgeving van Riemst geeft de voordelen goed weer. Hier vind je een interessante workshop Fietsstraten voor steden en gemeenten.

In Heusden-Zolder is er helaas nog geen fietsstraat maar bovenstaande (gefotoshopte) foto zou toch een mooi begin zijn, niet?

Hieronder echter de huidige realiteit in dezelfde straat, weliswaar opgenomen net voor corona-tijdperk door fietser Peter.

Youtubefilm bron: internetgazet

Het is uiteraard niet praktisch om van de Koolmijnlaan een fietsstraat te maken aangezien hier buiten plaatselijk ook veel doorgaand verkeer passeert maar de video toont wel aan dat er nood is aan veilige fietsroutes.

Gerelateerd

Fietsersbond bezoekt fietspaden in Zeeland

De Fietsersbonden Heusden-Zolder en Zonhoven zijn met de firma Ecobeton uit Sint-Truiden de modulaire fietspaden gaan testen in Zeeland.

Door Zolder Centrum rijden is tijdverlies

De Fietsersbond onderzocht hoe lang je er met de wagen over doet van het rond punt (Bloemelingen) tot aan de EGR/Spar (richting autostradebrug): via het centrum Pironlaan/Inakker of via de Bieststraat/Elf Novemberstraat.

Zomerfietstocht 2022 Fietsersbond

Zaterdag 23 Juli organiseerde de Fietsersbond haar 4de zomertocht. Met 65 deelnemers werd het een tocht van 30km langs de trage wegen en over de fietspaden.

Straten met een knip in Zolder

Naar aanleiding van de actie “Knip De Drij Dreven” ging de Fietsersbond op zoek naar voorbeelden van straten die sinds jaren geknipt zijn

Fietsersbond applaudisseert voor de fietsers

Op 3 juni is het Wereld-Fietsdag met daaraan gekoppeld Applausdag voor de fietsers.

Brandstof te duur? Verander van pomp!

Onder het motto “Brandstof te duur? Verander van pomp!” lanceert de Fietsersbond een ludieke video. Het leven wordt steeds duurder. Ook de prijs aan de pomp stijgt fors. Met de fiets kan je dus heel wat besparen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Vanaf nu kan je 3-maandelijks fietsnieuws en inspiratie ontvangen in je mailbox! Hoe werkt het? Vul hieronder je mailadres in en klik op "inschrijven". Wij zorgen voor de rest!

Fietsersbond Heusden-Zolder verbindt zich ertoe uw e-mailadres uitsluitend voor de bovenvermelde doeleinden te gebruiken. Het zal in geen geval gebruikt worden voor politieke, commerciële of andere doeleinden.