Fietsersbond Heusden-Zolder

STAPPEN EN TRAPPEN
OP DAG VAN DE TRAGE WEG
20 oktober 2019 - 13u00
Witte Zaal Bolderberg

BESTEMD VOOR:  Wandelaars - Fietsers
THEMA:  Bos & NatuurAfstanden:  4 - 12 - 20 km.

Praktisch:
goede wandelschoenen
Organisator: Heusden-Zolder
Contact: Louis Hauquier
Tel: 0472487384
Email: louis.hauquier@telenet.be
Graag inschrijven vóór 19-10-2019

In Heusden-Zolder is er op zondag 20 oktober voor elk wat wils langs trage wegen!

Er is een korte wandeling van een viertal km, toegankelijk voor buggy's, met vertrek aan de Witte Zaal in Bolderberg om 15 uur.

Daarnaast is er een bijzondere wandeling over de grens van Heusden-Zolder van 12 km.
Deze wandeling vertrekt aan de grenspaal op de Lindeman Galgenbergstraat/Kolderstraat om 13 uur en wij wandelen naar de grenspaal in Bolderberg, Vrunstraat.

Tenslotte is er ook een fietstocht over trage wegen van ± 20 km met startplaats aan de Witte Zaal in Bolderberg om 14 uur.
Alle activiteiten eindigen aan de Witte Zaal rond 16 uur waar er een drankje wordt aangeboden.


Wie zijn wij?

stuugroep fietsersbond HZ

Aansluitend bij de oprichtingsvergadering van de Fietsersbond Heusden-Zolder, is nu ook de stuurgroep voor het eerst samengekomen.

Daarbij is ook het bestuur verkozen en samengesteld.

Het zijn Paul Coolen (voorzitter), Trees Verhelle (secretaris), Ellen Haenen (rekenplichtige) en verder Julien Maebe, Danny Wendelen, Gijs Dayers, Johan Snyders, Fons Caubergs en Tony Gijbels.

Ze legden ook de streefdoelen vast met als prioriteit het functioneel fietsen naar de winkel en over de korte afstanden.

Bron: Internetgazet www.Heusden-Zolder.eu

Jij kiest!


De zeldzame uitzonderingen bevestigen de regel van King Car!

Een geboren en getogen inwoner van Heusden-Zolder, dat ben ik, Paul Coolen. En ik maak me zorgen, zorgen die niet kunnen wachten tot morgen want morgen is nu! Het toenemend autoverkeer maakt onze gemeente tot een onveilige plek om te leven en te bewegen.

De auto steekt de fiets voortdurend stokken in de wielen.
Ouders denken twee keer na vooraleer ze hun kroost fietsend naar school sturen. Op zondag denken we onze buur die ook om broodjes bij dezelfde bakker gaat, sneller en slimmer af te zijn door in onze auto te springen.
Onze trouwe vierwieler brengt ons ronkend naar ons werk en terug, maar ook in onze vrije tijd blijft het ons voorkeursvehikel. Of het nu lange of korte afstanden zijn die we te overbruggen hebben, we koesteren de valse illusie dat we tijd winnen, gezeteld in onze verstelbare zetels, zware voet in aanslag op de gaspedaal!

Wist je dat tijdens de spitsuren 80% van het verkeer tussen de mijnterreinen en Suskaberg plaatselijk is, dus niet louter doorgaand verkeer? We zijn verantwoordelijk voor onze eigen drukte, maar daarover schijnt niemand zich druk te maken! Wist je dat Limburgers wel kampioenen zijn in recreatief fietsen, maar dat functioneel fietsen helaas moeizaam van de grond komt? Nochtans zijn fietsen lichter dan auto’s

Wist je dat je gezadeld op je stalen ros veel meer verbonden bent met mens en natuur dan hangend aan het stuur van een mobiele vervuiler?Ja hoor, zwerfvuil bestrijden is een ‘schone’ zaak, maar daarmee is het ‘zwerfstof’ dat continu wordt uitgespuwd via onze uitlaten, nog niet uit onze lucht(wegen) geveegd!

Als we met zijn allen enkel de helft van alle korte afstanden (< dan 5 km) zouden fietsen, zou dit zowel de sfeer als de atmosfeer in en boven onze gemeente drastisch verbeteren! Wist je dat de 7 dorpsraden van Heusden-Zolder samen met de gemeente en VZW Trage Wagen een netwerk van autovrije paden in kaart gebracht hebben van méér dan 200 km die nu jaar per jaar opgewaardeerd worden door middel van een flink gemeentelijk budget? Alle info op www.stillewegen.be .

Waarom toch niet vaker spontaan de fiets bij de horens genomen voor korte trips? Van bewegen word je blij en blije mensen staan open voor frisse ideeën. Gezonde lucht inspireert ons brein en injecteert onze spieren met zuurstof. Een mens zou zich voor minder ‘forever young’ gaan voelen!

Stop dus met dat eeuwig gasgeven. Start met stappen en trappen. Want zachte (duurzame) mobiliteit is goed voor je hart!
En als onze gemeente bovendien ook de nodige tandwieltjes bijsteekt voor meer veilig fietsbare straten, dan fietsen we straks fluitend van H tot Z, langs Vlaamse, stille wegen

Paul Coolen, Eindredactie: Anne Joosten